21oktober2022

Tid: 17:30

Sted: Litteraturhuset, Oslo+ Se kart

LEVE Oslo har fått med et stjernelag med oss på vår litt forsinkede markering av Verdensdagen for forebygging av selvmord. Vi vet at dette blir en viktig kveld med folk som er gode til å sette ord på vanskelige ting, og finfine musikere som gjør det samme med musikk.

Billetter: https://leveoslo.ticketco.events/no/nb/e/leve_gjennom_ord
I dagens samfunn hvor produktivitet, effektivitet og prestasjon har blitt så dominerende – hvor psykiske lidelser stadig øker – vil vi denne kvelden ta av «sykdomsbrillene» og utvide rommet for det sårbare, uforståelige, skyldbetyngede og skamfulle slik at livet kan få plass med alle sine nyanser.
I de siste tjue årene har over 500 mennesker tatt livet sitt i Norge hvert år. I vakuumet som oppstår sitter ofte etterlatte barn, søsken, fedre, mødre, kjærester, venner og kollegaer med en sorg som kan være komplisert og uforståelig. Spørsmålene kan være mange, svarene kan være få og reisen til et liv hvor alt det uforklarlige får plass, kan være lang.
Hvorfor kan bli et påtrengende ord.
Denne kvelden har LEVE Oslo invitert tre mennesker som på hvert sitt vis behandler sorg, tap og utenforskap gjennom ord: Simon Stranger, Farhan Shah og Merete Morken Andersen. Anne Grosvold vil lede en fellessamtale på scenen med alle.
Musikalsk innslag av Øystein Sevåg og Benedicte Torget
—–
Anne Grosvold er en journalist med over 30 års fartstid fra NRK, kanskje mest kjent som tidligere programleder i aktualitetsprogrammer som Dagsnytt 18 og Redaksjon 21. Hun har også ledet flere kultur- og underholdningsprogrammer som blant annet Bokbadet og Sommeråpent.
Simon Stranger er fra Oslo. Han har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2015 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «De som ikke finnes». Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til flere språk. Romanen «Leksikon om lys og mørke» ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018, og er oversatt til over 20 språk. Hans seneste roman, “304 dager” utkom høsten 2021: «I mars 2015 står Afghanistanveteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover moren sin å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna.» Boken fikk strålende anmeldelser og ble nominert til Bokhandlerprisen.
Nicholas Heimgard Dreyer er veteran fra Afghanistan, og den hovedpersonen i 304 dager er basert på. Sammen med Simon Stranger holder han foredrag om krigens pris, PTSD, angst og den lange veien hjem.
Farhan Shah er filosof, forsker ved UiO og rådgiver for Connection – forebygging av utenforskap, med interesse for eksistensielle problemstillinger som bl.a. selvmord, radikalisering, religion og åndelighet, flukt, migrasjon, utvidet helsedefinisjon og ikke-kliniske samtaletilbud.
Merete Morken Andersen er en skjønn- og faglitterær forfatter som har skrevet flere romaner, barnebøker og fagbøker. Hun har i tillegg lang erfaring som tidsskrifts- og forlagsredaktør (tidsskriftet Vinduet, og Aschehoug forlag), og var med å starte Aschehoug forfatterskole. Hun har også bakgrunn fra psykodrama og kroppsterapi. I dag er hun førsteamanuensis i faglitterær skriving ved Universitetet i Sørøst-Norge.
I 2002 ble hun tildelt kritikerprisen for romanen Hav av tid som ifølge Dagbladets anmelder var en «Gripende, velskrevet og velkomponert bok om et skilt foreldrepar som tvinges til å se fortida i øynene etter datterens selvmord.»
Øystein Sevåg og Benedicte Torget
Sangeren Benedicte Torget og pianisten Øystein Sevåg har gjennom et mangeårig samarbeid utdypet en gjensidig lydhørhet. En bakgrunn som omfatter klassisk musikk, jazz og verdensmusikk gjenspeiles i deres musikk. De har utgitt en rekke kritikerroste album hver for seg og sammen.
LEVE
Landsforeningen for etterlatte ved selvmord er en er en frivillig organisasjon med fylkeslag over hele landet som støtter etterlatte og berørte ved selvmord og bidrar til forebygging gjennom åpenhet, opplysningsvirksomhet og politisk arbeid. De aller fleste som er engasjert i LEVE, er selv etterlatte.

Tilbake