Hvis du er i krise akkurat nå:

Det er veldig viktig at du ringer 113!

Du sier hvor du er og at du er i fare. Når hjelpen kommer, så prøv å være så åpen og ærlig som mulig slik at de forstår hva du trenger. Mange har fått god hjelp av nødetatene når de har vært i din situasjon, og lever i dag gode liv. Ikke gi opp!

Hva kan du gjøre mens du venter?

Det er svært vanskelig å oppleve en livskrise. Hvis du må vente på hjelp kan det være nyttig å distrahere seg selv en stund. Her er noen forslag:

– Få inspirasjon av å høre på historier fra andre som har vært i samme situasjon her.

– Se på en distraherende og beroligende video på Youtube her.

– Gå en tur/ ta en dusj/ spis noe/ ring en venn/ gjør noe som har hjulpet før selv om du ikke tror det hjelper nå.

Har du selvmordstanker?

Mange har tanker om selvmord i løpet av livet, og en kan ha det uten å være psykisk syk. Selvmordstanker er spesielt vanlig i forbindelse med belastning og påkjenning, som for eksempel ved samlivsbrudd, konflikt, sykdom eller utfordringer i arbeidslivet. 

Noen opplever mye utenforskap, mobbing og prestasjonspress. Selvmordstanker er ikke et tegn på svakhet, men et tegn på at livet ikke er slik det bør være, og at det må endring til for å få det bedre. Blir tankene for tunge, trenger en hjelp. Behandling nytter, og det er mange som kan og vil hjelpe.

Saken er, som med alt annet,  at det ofte blir bedre når vi snakker om det.

Hvis du er over 16 kan du be fastlegen din om hjelp. Hvis du går på skolen kan du gå til helsesykepleier. Du trenger ikke å bære disse følelsene alene.

Ønsker du å prate med noen? 
Det er mange som står klar til å hjelpe deg nå >