LEVEs brosjyrer

Her finner du en god oversikt over alt fra reaksjoner ved selvmord til praktiske opplysninger om hva som skjer etter et selvmord, hvilken hjelp du får og hvilken hjelp du kan oppsøke. LEVE anbefaler spesielt vår brosjyre “Til deg som har mistet noen i selvmord”, som nå finnes på både bokmål og nord-samisk.

Last ned brosjyren “Til deg som har mistet noen i selvmord” på bokmål. 

Last ned brosjyren “Til deg som har mistet noen i selvmord” på nord-samisk.

Last ned brosjyren “Hvordan bistå unge etterlatte”.

 

 

 

Likepersonsfolder

“Har du mistet noen i selvmord og ønsker å snakke med andre?”

Last ned digital brosjyre (ikke egnet for print/trykk)

Last ned utskriftsvennlig fil

 

 

 

 

Rapport om etterlatte

Rapport om unge etterlatte ved selvmord, av Kari Dyregrov: HER

LEVE har tidligere hatt brosjyre basert på denne rapporten. Vi jobber nå med en ny brosjyre om unge etterlatte ved selvmord. I mellomtiden håper vi denne rapporten kan gi god innsikt i behov og gode rammer for unge mennesker som opplever å miste en av sine kjære i selvmord.

 

Rapport forskningsprosjekt om etterlatte ved selvmord: From Grief to Hope. Lansert 18. november 2020: HER

Forskningsprosjektet har pågått i Storbritannia i flere år, etter initiativ fra en allianse av organisasjoner for etterlatte ved selvmord. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med University of Manchester og National Confidential Enquiry into Suicide and Safety in Mental Health (NCISH). Sistnevnte er også sentrale samarbeidspartnere med Nasjonalt Senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF).  

Fra september 2017 til august 2018 svarte over 7150 britiske voksne mennesker på et online spørreskjema som angikk deres erfaring som etterlatt ved selvmord. Prosjektet så på innvirkningen selvmordet hadde på dem både personlig og profesjonelt. De så også på de etterlattes erfaringer med tilgang på støttende tjenester etter selvmordet, og hvordan de opplevde nytten av den støtten. Resultatet er vedlagt og er et grundig og inspirerende og imponerende arbeid som LEVE vil bruke i vårt eget arbeid på dette feltet

 

 

 

“Jeg valgte livet” – filmer

I 2018 – 2019 gjennomførte LEVE prosjektet «Jeg valgte livet». Her laget vi små filmsnutter om mennesker som tidligere har hatt selvmordstanker, men som valgte livet og er glade for det i dag. Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam og er gjennomført i samarbeid med regissør Suzanne Schønkopf i Bravissimo Kommunikasjon. Filmene egner seg godt til undervisning eller lignende formål. HER er noen tips for rammer til en samtale omkring filmene.

Inkludert i prosjektet ble det utarbeidet en rapport med statistikk basert på informantenes opplysninger om sine historier og erfaringer. Dette er innsiktsfull og opplysende informasjon – anbefales! Rapporten finner du HER