Webinar | Selvmord: et samfunnsansvar – fra tabu til folkehelseproblem

Velkommen til seminar/webinar på Litteraturhuset i Oslo, 08.09.2020.Tema for årets seminar er:  SELVMORD: ET SAMFUNNSANSVAR – fra tabu til et folkehelseproblem PÅMELDING:Tradisjon tro arrangeres seminaret på Litteraturhuset i Oslo (Wergelandssalen), men pga. covid-19 vil vi kun tilby begrenset med plasser i salen, ca. 50 stk. I år vil derfor seminaret streames live, slik at alle…

Publisert: 28. august 2020

MicrosoftTeams-image

Velkommen til seminar/webinar på Litteraturhuset i Oslo, 08.09.2020.
Tema for årets seminar er: 

SELVMORD: ET SAMFUNNSANSVAR
fra tabu til et folkehelseproblem

PÅMELDING:
Tradisjon tro arrangeres seminaret på Litteraturhuset i Oslo (Wergelandssalen), men pga. covid-19 vil vi kun tilby begrenset med plasser i salen, ca. 50 stk. I år vil derfor seminaret streames live, slik at alle som ønsker kan delta digitalt. 

I påmeldingsskjemaet kan man velge om man ønsker å reservere et sete i salen eller om man ønsker å få tilsendt link til live stream.

Link til webinaret vil publiseres på LEVEs Facebookside og til de som har registrert at de ønsker å få tilsendt linken i påmeldingsskjemaet. 

MERK: Påmeldingen garanterer ikke en plass i salen, da det er mange som vil melde seg på. De første 50 som melder seg på vil derfor få en bekreftelse på e-post dersom de har fått tildelt en plass – alle andre vil få tilsendt informasjon med link til live stream. 

PROGRAM

18.00 – 18.05: Åpning av seminaret  v/ generalsekretær i LEVE, Terese Grøm
18.05 – 18.35:Samtale mellom Solveig Kloppen og statssekretær i HOD, Inger Klippen.
18.35 – 18.45:Musikker Marthe Valle spiller for oss
18.45 – 18.55:Utdeling av Olafprisen 2020 til Annemarte Moland, gravejournalist i NRK.
18.55 – 19.30:Foredrag av prisvinner Annemarte Moland
19.30: Avslutning

Om seminaret
I juni 2019 inviterte Helse- og omsorgsdepartementet inn til arbeidet med den nye nasjonale handlingsplanen for selvmordsforebygging. Samarbeidet har gått på tvers av departementer, brukerorganisasjoner, fagmiljøer, samfunnssektorer og enkeltpersoner. Handlingsplanen lanseres på Verdensdagen 10. september 2020, men regjeringen har allerede annonsert vedtaket om en nullvisjon for selvmord for hele samfunnet.

I løpet av dette året har det skjedd svært mye i det offentlige rom som har satt fokus på selvmord: nyhets- og dokumentarserien Trigger Warning på NRK i oktober 2019, om det mørke jentenettverket på instagram. Ari Behns selvmord 3. juledag 2019. Nedlukkingen av Norge 12. mars 2020, hvor hele det norske folk ble satt i isolasjon for å unngå smitte av Covid-19 og mange ble permittert eller mistet sine jobber. 

Hvordan har dette påvirket arbeidet med handlingsplanen og betydningen av selvmordsforebygging i et samfunnsperspektiv?

 Hør Solveig Kloppen i samtale med statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Inger Klippen.

Inger Klippen er statssekretær i HOD, og har hatt en sentral rolle ifm. den nye handlingsplanen. Klippen er spesialist i allmennmedisin, jobber til vanlig som fastlege og har jobbet mange år i psykisk helsevern. Solveig Kloppen er programleder for blant annet «En kveld hos Kloppen» på TV2. Hun er selv etterlatt og delte historien om sin søsters selvmord gjennom sin personlige dokumentar “Det jeg ikke fikk sagt” på TV2.

Vi gratulerer Annemarte Moland med Olafprisen 2020!

Moland er gravejournalist i NRK og tildeles Olafprisen 2020 for uredd og grensesprengende journalistikk av stor samfunnsbetydning. Hun har jobbet med selvmordstematikk i tre år nå, og er spesielt kjent for prosjektet Trigger Warning på NRK – saker som ga oss innsyn i et mørkt, skjult jentenettverk på instagram, med selvskading, selvmordstanker, selvmordsforsøk og selvmord. Olafprisen deles ut på seminaret 8. september 2020. Moland vil holde foredrag om Trigger Warning-prosjektet, samt hennes pågående bokprosjekt om unge som sliter psykisk på innsiden av nettverket.