LEVE har ansvar for markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging i Norge. Oppdraget er gitt av IASP (the International Association for Suicide Prevention). Det globale mottoet fra IASP for Verdensdagen for selvmordsforebygging 2021 - 2023 er “Creating Hope Through Action” – “Å skape håp gjennom handling”.

Bakgrunn for Verdensdagen

Verdensdagen for selvmordsforebygging er initiert av International Association for Suicide Prevention (hjemmeside). IASPs representant i Norge er knyttet til Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging (NSSF). IASP i Norge har gitt LEVE ansvaret for den nasjonale markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging.

IASP kommer hvert år med et felles, globalt motto for Verdensdagsmarkeringen. LEVE har i tillegg valgt et gjentagende nasjonalt budskap som årlig knyttes til det globale mottoet:

Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg. Motto/budskap for Verdensdagen 2021 er:

Å SKAPE HÅP GJENNOM HANDLING.
Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.

Om LEVEs selvmordsforebyggende arbeid
LEVE er ikke primært en selvmordsforebyggende organisasjon. LEVE er for mennesker som er etterlatte ved, eller berørt av, selvmord. Samtidig bærer LEVEs medlemmer en tapserfaring de ikke ønsker for andre. De bærer også et sterkt ønske om at mennesker som har det vondt skal slippe å dø for å bli fri fra smerten ved å leve. Det er noe av kjernen i LEVEs forebyggende arbeid. LEVE har derfor bestemt at organisasjonens viktigste bidrag i selvmordsforebyggende arbeid generelt er å jobbe for at «Alle som har det så vanskelig at de ser på døden som eneste løsning, skal føle seg trygge nok til å være åpne og få den hjelpen de trenger for å leve videre.» Dette står også helt sentralt ved alle nasjonale markeringer av Verdensdagen for selvmordsforebygging, i LEVEs regi. Vårt overordnete budskap er at Du hører til. Du har betydning. Det siste antall registrerte selvmord i Norge (2020) var 639 selvmord. Statistikk fra FHI

Hva skjer på Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september 2021?

Markering i LEVEs fylkeslag

LEVE markerer Verdensdagen for selvmordsforebygging gjennom våre fylkeslag over hele landet gjennom fagdager, kulturarrangementer, politisk debatt, lysmarkeringer, stands o.l. Kontakt gjerne ditt fylkeslag direkte for informasjon om aktivitet i ditt fylkeslag. Finn ditt fylkeslag her. 

Informasjonen blir oppdatert

LEVE Agder arrangerer fagdag i samarbeid med Universitetet i Agder, med temaet «Barn og unge i sosiale medier» Arrangementet foregår både fysisk og blir strømmet digitalt. Les mer og meld deg på HER

 

Selvmordsforebyggende seminar på Litteraturhuset i Oslo tirsdag 7. september

Tema er «Forebyggingsarbeid for postpandemi». Blant annet skal direktør for Ukom, Pål Iden, fortelle om Ukoms rapport om psykisk helse for barn og unge, med spesielt fokus på betydningen av lavterskeltilbud etter pandemien. (Ukom: Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten.) Vi løfter også frem økonomi og gjeld som risikofaktor for selvmord spesielt blant menn, med bl.a. Guro Eriksrud fra Smart Økonomi.

Olafprisen 2021 vil deles ut. Olafprisen deles ut til en person som har utmerket seg innen kunnskapsformidling, forskning eller annet opplysningsarbeid for å forebygge selvmord blant barn og unge. Prisen skal skape oppmerksomhet om og stimulere interessen for selvmordsforebyggende arbeid blant barn og unge.

 Program for seminaret kommer.

Arrangører: LEVE sentralt, Unge LEVE, Røde Kors og Røde Kors Ungdom, med støtte av NSSF.

Tid: Kl. 18 – 19.30. Sal: Wergeland. Arrangementet streames live. Gratis inngang.

 

Lysmarkering på Universitetsplassen i Oslo fredag 10. september

Sammen tenner vi 639 lys for de 639 menneskene som tok sitt eget liv i 2020, og for alle de som har mistet noen i selvmord. Det blir musikk og appeller. Flere fylkeslag tenner også lys denne dagen, for en nasjonal lysmarkering.

Program for lysmarkeringen kommer.

Arrangører: LEVE sentralt og Unge LEVE i samarbeid med Røde Kors og Røde Kors Ungdom, og i samspill med støttespillerne Kirkens SOS, Mental Helse, Mental Helse Ungdom, Pårørendealliansen, LPP, Bipolarforeningen, Vivat.

 

Mer informasjon vil legges ut etter hvert som de enkelte arrangementsprogrammene er klare.

 

For presse

Oppsummering fra FHI om selvmordsstatistikken fra 2020 

Pressebilde (link)

 

Samarbeidspartnere og støttespillere:
Oppdateres fortløpende for 2021

      

               

 

 
Her kan du laste ned logo, banner og annet materiell:

Flyers:

Last ned flyer – norsk
Last ned flyer – engelsk
Last ned flyer – samisk

Plakat:

Last ned plakat – engelsk
Last ned plakat – norsk
Last ned plakat – samisk

 

Postkort:

Last ned postkort (web) – Norsk
Last ned postkort (til trykk) – Norsk

 

Coverbilde til Facebook

Bilde #1 – klikk her for å laste ned

Bilde #2 – klikk her for å laste ned

Bilde #3 – klikk her for å laste ned

Banner og logo:

Du kan også laste ned den gule sløyfen som er det globale symbolet på Verdensdagen for selvmordsforebygging, samt banner (norsk versjon).  IASPs gul/oransje sløyfe er symbolet for Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Logo

Banner – PNG (transparent)

Banner – PDF 

WSPD banner – World Suicide Prevention Day