LEVE har ansvar for markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging i Norge. Oppdraget er gitt av IASP (the International Association for Suicide Prevention). Mottoet fra IASP for Verdensdagen for selvmordsforebygging 2019 er: «Working together to prevent suicide» - oversatt til norsk: «Sammen for forebygging av selvmord».

 

LEVE har som tradisjon å kombinere det internasjonale mottoet med LEVEs egne verdier og føringer for markeringen i Norge. LEVE har vedtatt Åpenhet som en verdi for alt arbeidet organisasjonen gjør, både på sorgstøttesiden og ved selvmordsforebygging. LEVE har også valgt et budskap som knyttes til mottoet hvert år: Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.
Slik bevarer vi kontinuitet. Motto og budskap for Verdensdagen 2019 er:

SAMMEN FOR FOREBYGGING AV SELVMORD
Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.

 

LEVEs selvmordsforebyggende arbeid

LEVE er ikke primært en selvmordsforebyggende organisasjon. LEVE er for mennesker som er etterlatte ved, eller berørt av, selvmord. Samtidig bærer LEVEs medlemmer en tapserfaring de ikke ønsker for andre. De bærer også et sterkt ønske om at mennesker som har det vondt skal slippe å dø for å bli fri fra smerten ved å leve. Det er noe av kjernen i LEVEs forebyggende arbeid.

LEVE har derfor bestemt at organisasjonens viktigste bidrag i selvmordsforebyggende arbeid er å jobbe for at «Alle som har det så vanskelig at de ser på døden som eneste løsning, skal føle seg trygge nok til å være åpne og få den hjelpen de trenger for å leve videre.»

LEVE har som tradisjon å kombinere det internasjonale mottoet med LEVEs egne verdier og føringer for markeringen i Norge. LEVE har vedtatt Åpenhet som en verdi for alt arbeidet organisasjonen gjør, både på sorgstøttesiden og ved selvmordsforebygging. LEVE har også valgt et budskap som knyttes til mottoet hvert år: Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg. Slik bevarer vi kontinuitet.


Foreløpige datoer for markering ved LEVE sentralt:

5. september kl. 18.00:
Selvmordsforebyggingsseminar på Litteraturhuset i Oslo. Utdeling av Olafprisen 2019.

10. september kl. 19.00:
Lysmarkering på Universitetsplassen i Oslo.

Fylkeslagene legger ut sine Verdensdags-aktiviteter fortløpende. Følg med på sidene til ditt fylkeslag.

 

TENN ET LYS

IASP oppfordrer samtlige deltakende nasjoner om å lansere en lystenningskampanje på Facebook, 10. september. LEVE vil følge oppfordringen med en lystenningskampanje på Facebook: «Tenn et lys ved et vindu i kveld kl. 20:00». Dette gjentar vi ved hvert års Verdensdagsmarkering.

#MITTLYS

Kampanjen #mittlys på Instagram ble etablert av Unge LEVE og LEVE i 2017. Her ble etterlatte og berørte ved selvmord oppfordret til å ta bilde av det lyset de tente for den de savner, og dele det på sosiale medier med #mittlys. Resultatet ble overveldende, med flere hundre bidrag fra hele landet som både ble delt på sosiale medier og sendt som e-post til LEVEs sekretariat. Nesten 1000 mennesker delte videoen som ble laget i forbindelse med kampanjen. Den ble sett av nesten 200 000 mennesker.

 

Samarbeidspartnere:

       

          

 

   

Ønsker du å laste ned LEVEs Verdensdagsprodukter?

Trykkfiler for 2019 vil legges ut så fort dette er ferdigstilt. 

Du kan også laste ned den gule sløyfen som er det globale symbolet på Verdensdagen for selvmordsforebygging, samt banner (norsk versjon).

Logo

Banner – PNG (transparent)

Banner – PDF 

 

 

IASPs gul/oransje sløyfe er symbolet for Verdensdagen for selvmordsforebygging.