LEVE har ansvar for markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging i Norge. Oppdraget er gitt av IASP (the International Association for Suicide Prevention). Mottoet fra IASP for Verdensdagen for selvmordsforebygging 2020 er: «Working together to prevent suicide» - oversatt til norsk: «Sammen for forebygging av selvmord».

Bakgrunn for Verdensdagen

Verdensdagen for selvmordsforebygging er initiert av International Association for Suicide Prevention (hjemmeside). IASPs representant i Norge er knyttet til Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging (NSSF). IASP i Norge har gitt LEVE ansvaret for den nasjonale markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging.

IASP kommer hvert år med et felles, globalt motto for Verdensdagsmarkeringen. LEVE har i tillegg valgt et gjentagende nasjonalt budskap som årlig knyttes til det globale mottoet:

Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg. Motto/budskap for Verdensdagen 2020 er:

SAMMEN FOR FOREBYGGING AV SELVMORD
Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.

Om LEVEs selvmordsforebyggende arbeid
LEVE er ikke primært en selvmordsforebyggende organisasjon. LEVE er for mennesker som er etterlatte ved, eller berørt av, selvmord. Samtidig bærer LEVEs medlemmer en tapserfaring de ikke ønsker for andre. De bærer også et sterkt ønske om at mennesker som har det vondt skal slippe å dø for å bli fri fra smerten ved å leve. Det er noe av kjernen i LEVEs forebyggende arbeid. LEVE har derfor bestemt at organisasjonens viktigste bidrag i selvmordsforebyggende arbeid generelt er å jobbe for at «Alle som har det så vanskelig at de ser på døden som eneste løsning, skal føle seg trygge nok til å være åpne og få den hjelpen de trenger for å leve videre.» Dette står også helt sentralt ved alle nasjonale markeringer av Verdensdagen for selvmordsforebygging, i LEVEs regi. Vårt overordnete budskap er at Du hører til. Du har betydning. Det siste antall registrerte selvmord i Norge (2018) var 674 selvmord. Se oppsummering av statistikk her.

Hva skjer på Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september 2020?

Regjeringen arrangerer webinar 10. september 2020, med LEVE som medarrangør

10. september, på Verdensdagen for selvmordsforebygging, inviterer statsminister Erna Solberg til Digitalt åpent hus kl. 16-17. Her vil blant annet helseminister Bent Høie legge frem den nye nasjonale handlingsplan for selvmordsforebygging. LEVE er invitert inn som medarrangør, det setter vi stor pris på!

Se her for mer informasjon her

LEVEs fylkeslag

LEVE markerer Verdensdagen for selvmordsforebygging gjennom våre fylkeslag over hele landet. Grunnet Covid-19 er noen av aktivitetene avlyst, mens noen har justert og tilpasset aktiviteten digitalt. Andre går som planlagt. Årets uforutsigbarhet innebærer at informasjon på hjemmesiden om arrangementer kan være litt variert. Kontakt gjerne ditt fylkeslag direkte for informasjon om aktivitet i ditt fylkeslag. Link til fylkeslagene

LEVE Agder arrangerer digital markering av Verdensdagen her. Det blir et slags «talk-show» med både fagpersoner, etterlatte og berørte. Med temaer som «Hvem er det som tar sitt eget liv?» og «Hvorfor er det så vanskelig å snakke om selvmordstanker».

LEVE Hordaland arrangerer live-streamen «Kunsten å leve» her. Programmet inneholder samtaler som «Sorg etter selvmord» og «Kunsten å leve», samt informasjon om lokale aktiviteter, selvmordsforebyggende arbeid og hjelpetilbud i Hordaland. 

LEVE Sør-Trøndelag arrangerer live-streamen «Sammen for å forebygge selvmord» her. Programmet består av både foredrag og debatt, med representanter fra b.la Vivat, RVTS og lokale politikere. 

LEVE Telemark arrangerer live-streamen «Prosalong: Verdensdagen for selvmordforebygging» sammen med Litteraturhuset i Skien. Arrangementet finner du her. Programmet inneholder både appell, et utdrag fra teater-teksten «Broren min» og et forfattermøte med Tove Irene Langsveen som har skrevet boken «Hvor er lyset om vinteren?»

LEVEs Verdensdagsfilm 2020

Se filmen her.

En del av de tradisjonelle lysmarkeringene som LEVE holder 10. september i hele landet, blir avlyst i år, inkludert på Universitetsplassen i Oslo. I stedet lager vi LEVEs Verdensdagsfilm 2020, i samarbeid med fylkeslagene. Filmen inneholder følgende:

  • Appell av helseminister Bent Høie
  • Lystenning av 674 lys, godt bistått av frivillige fra LEVE, fra ulike organisasjoner (se samarbeidspartnere og støttespillere under) og andre som har ønsket å bidra.
  • Filmsnutter fra LEVEs fylkeslag, hvor frivillige plasserer ut tilsendte skilt og merker med sitater rettet til oss alle, om å våge å be om hjelp. Vi ønsker her å vise LEVEs nasjonale markering over hele landet, samt å løfte frem etterlatte og frivilliges innsats i LEVE.

Filmen vil publiseres på Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september.

LEVE sentralt

LEVE arrangerer hvert år et selvmordsforebyggende seminar på Litteraturhuset i Oslo i forbindelsen med Verdensdagen, i samarbeid med Unge LEVE, Røde Kors og Røde Kors Ungdom. Seminaret støttes av NSSF. Her deles også Olafprisen 2020 ut til en person som har utmerket seg innenfor vitenskapelig arbeid eller opplysningsvirksomhet innen unge og selvmord. Les mer om Olafprisen

Årets Olafpris tildeles gravejournalist i NRK, Annemarte Moland – gratulerer!

I år arrangeres seminaret tirsdag 8 september kl. 18 – 19.30, med tittel Selvmord: et samfunnsansvar. Det er begrenset med plasser i salen, men arrangementet vil streames. Meld deg på for ønske om plass og/eller tilsending av link til streaming. Velkommen! Mer info og påmelding her!

Mer informasjon om ytterligere LEVE-aktivitet på torsdag 10. september kommer.

For presse

Oppsummering statistikk for registrerte selvmord (2018)

Pressebilde (link)

 

Samarbeidspartnere og støttespillere:
Oppdateres fortløpende for 2020

      

               

 

 
Her kan du laste ned logo, banner og annet materiell:

Flyers:

Last ned flyer – norsk
Last ned flyer – engelsk
Last ned flyer – samisk

Plakat:

Last ned plakat – engelsk
Last ned plakat – norsk
Last ned plakat – samisk

 

Postkort:

Last ned postkort (web) – Norsk
Last ned postkort (til trykk) – Norsk

 

Coverbilde til Facebook

Bilde #1 – klikk her for å laste ned

Bilde #2 – klikk her for å laste ned

Bilde #3 – klikk her for å laste ned

Banner og logo:

Du kan også laste ned den gule sløyfen som er det globale symbolet på Verdensdagen for selvmordsforebygging, samt banner (norsk versjon).  IASPs gul/oransje sløyfe er symbolet for Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Logo

Banner – PNG (transparent)

Banner – PDF 

WSPD banner – World Suicide Prevention Day