LEVE har ansvar for markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging i Norge. Oppdraget er gitt av IASP (the International Association for Suicide Prevention). Det globale mottoet fra IASP for Verdensdagen for selvmordsforebygging 2021 - 2023 er “Creating Hope Through Action” – “Å skape håp gjennom handling”.

 

Om LEVEs selvmordsforebyggende arbeid

I 2021 tok 658 mennesker sitt eget liv i Norge (Statistikk fra FHI).  Bak disse tallene står det mye lidelse, både av mennesker som sliter med selvmordstanker, for pårørende til mennesker som har selvmordsatferd og for de som blir etterlatt hvis noen tar sitt liv.  

LEVE mener at «Alle som har det så vanskelig at de ser på døden som eneste løsning, skal føle seg trygge nok til å være åpne og få den hjelpen de trenger for å leve videre.»  

Vårt overordnete budskap er at Du hører til. Du har betydning.   

 

Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september 2022

Markering i LEVEs fylkeslag

LEVE markerer Verdensdagen gjennom våre fylkeslag over hele landet med fagdager, kulturarrangementer, politisk debatt, lysmarkeringer, stands o.l. Kontakt ditt fylkeslag direkte for informasjon om lokale markeringer. Finn ditt fylkeslag her. 

 
Selvmordsforebyggende seminar på Litteraturhuset i Oslo tirsdag 6. september

Tema: Selvmordsforebygging for menn  - Hva kan vi gjøre for at flere menn skal få hjelpen de trenger? 

Se her for Invitasjon til seminar om selvmordsforebygging (1)

 
Lysmarkering i Oslo lørdag 10. september

Antall selvmord i Norge er altfor høyt. Vi trenger et sterkt samfunnsengasjement for at selvmord skal prioriteres på den politiske agendaen.

Alle som ønsker å vise sin støtte til dette viktige samfunnsarbeidet er velkomne til å tenne lys på Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september. Bruk emneknaggene #MittLys og #WorldSuicidePreventionDay hvis du vil dele dette gjennom sosiale medier. 

Vi tenner lys for de som tok sitt eget liv i 2021 (658).
Vi tenner lys for de som har mistet noen i selvmord.
Vi tenner lys for de som sliter med selvmordstanker.
Vi tenner lys for oss som samfunn.
 

Offentlig lystenning på På Universitetsplassen i Oslo (Strømmes på LEVEs facebook side):

10 september

  • Appeller ved ARY, Erna Solberg og Ellen Rønning-Arnesen
  • 20.00 alle inviteres til å tenne lys med oss på Universitetsplassen. Hvis du ikke kan komme, kan du tenne et lys der du er og dele det med oss @LEVE #MittLys
  • 21.00 Vi bærer lysene i prosesjon til Eidsvolls Plass ved Stortinget som en politisk appell. Der møtes vi av Stortingsrepresentant Bård Hoksrud
 
Arrangører: LEVE sentralt og Unge LEVE i samarbeid med Røde Kors og Røde Kors Ungdom, og i samspill med støttespillerne LEVE Oslo, Kirkens SOS, Mental Helse, Mental Helse Ungdom, LPP, Bipolarforeningen, Vivat og mange andre.

For presse

Samarbeidspartnere og støttespillere:
Oppdateres fortløpende

      

               

 

 
Her kan du laste ned logo, banner og annet materiell for 2022:

Coverbilde til Facebook

Bilde #1 - klikk her for å laste ned

Bilde #2 - klikk her for å laste ned

 

Banner og logo:

Du kan også laste ned den gule sløyfen som er det globale symbolet på Verdensdagen for selvmordsforebygging, samt banner (norsk versjon).  IASPs gul/oransje sløyfe er symbolet for Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Logo

Banner - PNG (transparent)

Banner - PDF 

WSPD banner - World Suicide Prevention Day

 

Bakgrunn for Verdensdagen

Verdensdagen for selvmordsforebygging er initiert av International Association for Suicide Prevention (hjemmeside). IASPs representant i Norge er knyttet til Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging (NSSF). IASP i Norge har gitt LEVE ansvaret for den nasjonale markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging.

IASP kommer hvert år med et felles, globalt motto for Verdensdagsmarkeringen. LEVE har i tillegg valgt et gjentagende nasjonalt budskap som årlig knyttes til det globale mottoet:

Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg. Motto/budskap for Verdensdagen 2022 er:

Å SKAPE HÅP GJENNOM HANDLING.
Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.