LEVE har ansvar for markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging i Norge. Oppdraget er gitt av IASP (the International Association for Suicide Prevention). Mottoet fra IASP for Verdensdagen for selvmordsforebygging 2019 er: «Working together to prevent suicide» - oversatt til norsk: «Sammen for forebygging av selvmord».

 

Bakgrunn for Verdensdagen

Verdensdagen for selvmordsforebygging er initiert av International Association for Suicide Prevention (www.). IASPs representant i Norge er knyttet til Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging (NSSF). IASP i Norge har gitt LEVE ansvaret for den nasjonale markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging.

IASP kommer hvert år med et felles, globalt motto for Verdensdagsmarkeringen. LEVE har i tillegg valgt et gjentagende nasjonalt budskap som årlig knyttes til det globale mottoet:

Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg. Motto/budskap for Verdensdagen 2019 er:

SAMMEN FOR FOREBYGGING AV SELVMORD
Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.

Vårt overordnete budskap er at Du hører til. Du har betydning.

 

Om LEVEs selvmordsforebyggende arbeid
LEVE er ikke primært en selvmordsforebyggende organisasjon. LEVE er for mennesker som er etterlatte ved, eller berørt av, selvmord. Samtidig bærer LEVEs medlemmer en tapserfaring de ikke ønsker for andre. De bærer også et sterkt ønske om at mennesker som har det vondt skal slippe å dø for å bli fri fra smerten ved å leve. Det er noe av kjernen i LEVEs forebyggende arbeid. LEVE har derfor bestemt at organisasjonens viktigste bidrag i selvmordsforebyggende arbeid generelt er å jobbe for at «Alle som har det så vanskelig at de ser på døden som eneste løsning, skal føle seg trygge nok til å være åpne og få den hjelpen de trenger for å leve videre.» Dette står også helt sentralt ved alle nasjonale markeringer av Verdensdagen for selvmordsforebygging, i LEVEs regi. Vårt overordnete budskap er at Du hører til. Du har betydning. Det siste antall registrerte selvmord i Norge (2017) var 593 selvmord. Se oppsummering av statistikk her.

 

Om Verdensdagen 2019
Under Verdensdagsmarkeringen i 2019 setter vi lys på at det hjelper å snakke om selvmordstanker, og hvor viktig det er at det finnes steder som tar deg imot når du trenger og våger å fortelle.

LEVEs nasjonale Facebook-kampanje for Verdensdagen 2019 er laget på bakgrunn av filmer i LEVEs pågående prosjekt Jeg valgte livet. Her lager vi 10 små filmsnutter om mennesker som tidligere har hatt selvmordstanker, og som av ulike årsaker valgte livet. Tre av disse filmene lanseres også på selvmordsforebyggende seminar på Litteraturhuset i Oslo 5. september 2019 (se under), i forbindelse med Verdensdagsmarkeringen.

Prosjektet Jeg valgte livet er støttet av ExtraStiftelsen og gjennomføres i samarbeid med Bravissimo AS.

 

Verdensdagsmarkering i LEVEs fylkeslag
LEVE markerer Verdensdagen for selvmordsforebygging over hele landet. Alle fylkeslagene i LEVE er engasjert i arbeidet, og samtlige fylkeslag gjennomfører arrangementer – bl.a. fagdager, seminarer, foredrag og kulturinnslag, arrangementer på bibliotek og ulike kulturhus, informasjon til skoler, vandring, appeller, konserter, politisk arbeid, stands, samtaler, stille rom, variasjoner av lysmarkeringer m.m.

Fylkeslagene legger ut sine Verdensdags-aktiviteter fortløpende. Følg med og se hva som skjer i ditt fylkeslag.

 

Verdensdagsmarkering for LEVE og Unge LEVE
I Oslo gjennomføres to arrangementer, i nært samarbeid med Røde Kors og Røde Kors Ungdom.

  • Seminar Jeg valgte livet, på Litteraturhuset i Oslo.
    Torsdag 5. september kl. 18:00 – 20:00. Konferansier: Solveig Kloppen.

Hva kan bidra til at vi velger livet? Sammen med psykolog Peder Kjøs og Anders Kjus Skisland, fagrådgiver i Røde Kors/Kors på halsen, ser vi noen av LEVEs nye filmsnutter om mennesker som tidligere har hatt selvmordstanker, og som av ulike årsaker valgte livet. Det er de takknemlige for i dag. Og vi spør: må vi snakke om følelser? Psykiater Dag Furuholmen holder et kort kåseri, og deltar videre i sofaprat om menn, følelser og selvmord, sammen med bl.a. president i Røde Kors, Robert Mood og Truls Bjaaland fra Mental Helse. Solveig Kloppen leder samtalen. Seminaret støttes av NSSF.

Vi deler også ut Olafprisen 2019 til Else, Cecilie Ramona og ‘fattern’ Kristian Kåss Furuseth!

Se arrangement for seminaret.

  • Lysmarkering på Universitetsplassen i Oslo
    Tirsdag 10. september kl. 19.00.

Program:

  • Velkommen av generalsekretær i LEVE, Terese Grøm
  • Politisk appell av helseminister Bent Høie
  • Appell av Solveig Kloppen, på vegne av etterlatte og berørte
  • Lystenning

Ellen Fjærvoll Samdal (fiolin) og Lars Fredrik Nystad (piano) spiller under lystenning.

Vi tenner lys for alle de som har tatt sitt eget liv, for alle de som har mistet noen ved selvmord og for alle de som sliter med selvmordstanker. Vi kommer sammen for å tenne håp, og for at samfunnet og politikere skal bli minnet på hvor mange som tar sitt eget liv hvert eneste år i Norge. Det siste antall registrerte selvmord (2017) var 593 selvmord.

Et stort apparat av frivillige støttespillere er med oss under markeringen, fra Pårørendealliansen, Kirkens Bymisjon, LPP – Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse, Mental Helse, Mental Helse Ungdom og Kirkens SOS. Markeringen støttes også av Oslo kommune helseetaten.
Se arrangement for lysmarkeringen.

Verdensdagen på sosiale medier

Tenn et lys 10. september kl. 20:00
IASP oppfordrer samtlige deltakende nasjoner om å lansere en lystenningskampanje på Facebook, 10. september. LEVE følger oppfordringen med en lystenningskampanje på Facebook: «Tenn et lys ved et vindu i kveld kl. 20:00». Dette gjentar vi ved hvert års Verdensdagsmarkering.

#mittlys
Kampanjen #mittlys på Instagram ble etablert av Unge LEVE og LEVE i 2017. Her oppfordres etterlatte og berørte ved selvmord til å ta bilde av lyset de tente for den de savner, og dele det på sosiale medier med #mittlys.

Unge LEVES podcast:

Unge LEVE lanserer en podcast i forbindelse med verdensdagen for selvmordsforebygging. Podcasten er regissert av Petter Vistung, i samarbeid med Kavlifondet og Fritt Ord, med produsentstøtte fra Monster. Unge LEVE ønsker å belyse selvmordsproblematikken gjennom en podcastserie – både for etterlatte, fagpersoner, skolen, arbeidsplassen og de i risikosonen. Vi ønsker å støtte selvmordsetterlatte, bidra til åpenhet i samfunnet og hjelpe de som sliter med selvmordstanker. Målet er at serien skal bli helhetlig med fokus på erfaringsutveksling, gi verktøy til å håndtere selvmordet, hjelp til selvhjelp, informasjon om hvor man kan få hjelp etter å opplevd selvmord i nær relasjon og formulere håp. Podcasten vil være tilgjengelig på Spotify og iTunes fra 10 september!

 

For presse

Pressemelding (Verdensdagen for selvmordsforebygging 2019)

Oppsummering statistikk for registrerte selvmord (2017)

Pressebilde (link)

 

Samarbeidspartnere og støttespillere:

      

               

Her kan du laste ned logo, banner og annet materiell:

Banner og logo:

Du kan også laste ned den gule sløyfen som er det globale symbolet på Verdensdagen for selvmordsforebygging, samt banner (norsk versjon).  IASPs gul/oransje sløyfe er symbolet for Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Logo

Banner – PNG (transparent)

Banner – PDF 

 

Plakat:


Last ned plakat (web) – Norsk
Last ned plakat (til trykk) – Norsk
Last ned plakat (web) – Engelsk
Last ned plakat (til trykk) – Engelsk
Last ned plakat (web) – Samisk

Flyer:

Last ned flyer (web) – Norsk
Last ned flyer (til trykk) – Norsk
Last ned flyer (web) – Samisk
Last ned flyer (web) – Engelsk
Last ned flyer x3 (til trykk) – Engelsk
Last ned flyer x3 (til trykk) – Samisk 

 

Postkort:

Last ned postkort (web) – Norsk
Last ned postkort (til trykk) – Norsk

 

Coverbilde til Facebook

Bilde #1 – klikk her for å laste ned

Bilde #2 – klikk her for å laste ned

Bilde #3 – klikk her for å laste ned