Søker deltakere til dokumentar om menn som har overlevd selvmord.

Mindre tabu Det eksisterer et tabu rundt psykisk helse hos menn, og rundt selvmord. De aller fleste har ikke opplevd å være alvorlig deprimert, eller forsøkt å ta sitt eget liv selv, så man forstår ikke egentlig hva som ligger bak slike tanker og handlinger. Deprimerte mennesker blir ofte misforstått, og selvmord blir sett på…

Publisert: 13. februar 2019

nadir_poster

Mindre tabu
Det eksisterer et tabu rundt psykisk helse hos menn, og rundt selvmord. De aller fleste har ikke opplevd å være alvorlig deprimert, eller forsøkt å ta sitt eget liv selv, så man forstår ikke egentlig hva som ligger bak slike tanker og handlinger. Deprimerte mennesker blir ofte misforstått, og selvmord blir sett på som “den feige løsningen”. Jeg ønsker derfor å forsøke å åpne øynene til befolkningen litt, og gi et innblikk i de “ødelagtes” verden, samt forsøke å skape en debatt rundt behandlingen av psykisk syke menn, og i beste fall fjerne litt av tabuen rundt dette med selvmord. Jeg vil vise hvordan det er å være på bunn.

Dokumentar om de overlevende
Dette er en dokumentar hvor vi intervjuer en eller flere menn som har forsøkt å ta sitt eget liv, og overlevd. Jeg ønsker å høre litt om hvem de var som mennesker før de ble deprimerte, hva som ledet dem til forsøket, hva de tenkte på da de gjorde det, hvordan de er preget av det i ettertid, og hvordan de ser på livet framover. Jeg ønsker å finne mennesker man aldri hadde trodd at ville tatt sitt eget liv bare ved å se på dem, og vise at en slik tanke kan ramme selv de med et tilsynelatende godt og normalt liv.

Bakgrunn:
Jeg har selv overlevd mitt eget selvmordsforsøk, og har i flere år slitt med alvorlig depresjon. Jeg opplevde ting helt annerledes enn det man ofte hører når det er snakk om depresjon, og jeg opplevde at flere ikke skjønte at depresjon er noe helt annet enn å føle seg litt nedfor, og derfor så ned på meg.

Da jeg var innlagt på Østmarka mentalsykehus i Trondheim i 2016, møtte jeg andre personer i min situasjon, og alle hadde sine historier, hvor det eneste fellestrekket for oss alle var at vi ble misforstått av de som aldri har følt på den type smerte. Jeg har siden da hatt et ønske om å ikke klandre de som misforstår, men heller forsøke å lære dem litt om hvordan vi ser verden, hvordan vi tenker, og hvorfor vi gjør det vi gjør.

Det er en spesielt stor tabu når det gjelder menn og deres mentale helse, da men gjerne skal være barske og mandige, og heller skjule følelsene sine. Dette ønsker jeg på sikt å gjøre noe med, og denne dokumentaren kan være første steg.

Når og hvor, og hvordan kan jeg kontakte produksjonen?
Innspilling vil foregå fra 02.03 – 04.03.

Sted er ikke fast bestemt enda, men det vil skje i Oslo. Hvis du kjenner at dette er noe du ønsker å ta del i, eller har øvrige spørsmål, kan du sende mail til: [email protected]