Etter at broren tok sitt eget liv fikk Jan Helge et nytt syn på livet og døden.

Jan Helge har hatt selvmordstanker mange ganger. Men da broren hans tok livet sitt fikk Jan Helge  et nytt syn på liv og død. Jan Helge er ikke alene om å få selvmordstanker når alt er mørkt, men han har funnet en måte å komme seg ut av det. Se her hva han har erfart….

Publisert: 07. juni 2020

JanHelgeSmiler001

Jan Helge har hatt selvmordstanker mange ganger. Men da broren hans tok livet sitt fikk Jan Helge  et nytt syn på liv og død. Jan Helge er ikke alene om å få selvmordstanker når alt er mørkt, men han har funnet en måte å komme seg ut av det. Se her hva han har erfart.

Det er ganske vanlig å få selvmordstanker. Noen kan oppleve å få  flyktige tanker om at livet ikke er verdt å leve. Andre faller ned i et dypt mørke og tenker på døden som en befrielse fra alt vondt. Det er også vanlig, slik som i Jan Helges tilfelle –  at man kan  føle seg som en byrde for andre, og at alle ville ha det bedre uten en. Intet kunne være mer feil! Etterlatte og pårørende etter personer som har tatt livet sitt forteller det motsatte – at personen er dypt savnet og at alt var bedre før.

Jan Helge skjønte dette da hans bror forlot familien og vennene. Dette fikk ham til å begynne å tenke annerledes i tunge stunder, når han selv tenkte på døden som utvei. Hver gang tanken slo ham at andre ville ha det bedre uten ham, så korrigerte han seg selv. 

Han fant ut at han faktisk klarer å snu tankemønstret sitt; når tankene begynner å kverne på at han er verdiløs, så tar han seg i det og tenker; Hva har jeg klart? Hva har jeg oppnådd i livet? Og han evner faktisk å se mange av de tingene han har fått til og hva han betyr for andre. Og jo flere ganger han får til dette, jo lettere blir det neste gang mørket kommer over ham.

Vi kan ha en tendens til å straffe oss selv og med tankene være vår egen verste fiende,  i stedet for å prøve å være vår egen beste venn!  Hva ville du ha sagt til en venn som slet med tunge tanker og lav selvfølelse? Du hadde selvsagt fremhevet alt det positive ved den personen.
Det er faktisk mulig å styre egne tanker, så prøv å være en god venn for deg selv – en like god venn som du sikkert er for andre!

Begynn i det små; når du sender deg selv en kritisk tanke – forsøk å se det fra en annen side. Spør deg selv – er det mulig at du ikke er så håpløst dårlig på jobben din, eller med ungene dine? Ja, selv om du kanskje gjorde en bommert en gang, så har du gjort mye bra også. Det hjelper å trene på å se positivt på ting. Det kalles mental trening, og det virker! 

Selvsagt er det mange som sliter så tungt at de ikke klarer å snu tankene på egen hånd. Da er det viktig å be om hjelp, enten for seg selv eller på vegne av den som har det tungt.

Hvor kan man få hjelp?
Fastlegen vet hvilke tilbud som finnes der du bor. Hvis det er krise, eller akutt fare for selvmord, så ring 113 eller gå til legevakta. Man kan gjøre det selv, eller en venn eller et familiemedlem kan gjøre det for deg.

Det er viktig å huske på at ingen har ansvaret for et annet menneskes liv, men man kan være der og vise at man støtter og bryr seg. Det kan være det som åpner døren for å be om hjelp.

Husk på ingen har ansvar for et annet menneskes liv, men man kan vise at man ser, lytter og bryr seg.

Dette er en av flere filmer i det selvmordsforebyggende prosjektet «Jeg valgte livet» som er støttet av Stiftelsen Dam.