Gå for å LEVE blir en del av LEVE

Aksjonsleder Janne Katrin Gundersen forteller mer om hvordan det hele startet: – Vi fire, altså jeg sammen med Monica Skaarud (LEVE Akershus), Trude Meidell (LEVE Sør-Trøndelag) og Heidi Janet Lindahl (LEVE Akershus), hadde gode erfaringer med å GÅ turer for å finne vei i sorgens kaotiske landskap. Dette enkle, men likevel krevende verktøyet ga oss…

Publisert: 03. mars 2023

IMG_3365

Aksjonsleder Janne Katrin Gundersen forteller mer om hvordan det hele startet:
– Vi fire, altså jeg sammen med Monica Skaarud (LEVE Akershus), Trude Meidell (LEVE Sør-Trøndelag) og Heidi Janet Lindahl (LEVE Akershus), hadde gode erfaringer med å GÅ turer for å finne vei i sorgens kaotiske landskap. Dette enkle, men likevel krevende verktøyet ga oss motivasjon for å LEVE videre med sorgen. Det å gå fører til bedre fysisk og psykisk helse. Det å gå i samtale eller stillhet med andre kan bidra til at man våger å åpne opp for vanskelige og personlige temaer, fortsetter Janne.

Aksjonsleder Janne Katrin Gundersen. Foto: Ellen Anker Storset

Gjennom å starte Gå for å LEVE hadde vi et sterkt ønske om å få ned selvmordstallene og gjøre en innsats for å belyse selvmord. Det er viktig å formidle at ingen vet hvem som tenker på å avslutte livet. Det kan være unge som tilsynelatende har det bra. Det kan være noen som har fått beskjed om en kronisk sykdom, det kan være etter samlivsbrudd, tap av jobb eller andre tap i livet. Det kan være mennesker som får hjelp av den offentlige eller private helsesektoren. Det kan være meg eller deg, understreker Janne.

Vi går sammen

Aksjonen Gå for å LEVE har fått mye oppmerksomhet og stor oppslutning fra både enkeltpersoner og media siden den så dagens lys med sin første gåtur i 2022. Janne forteller at i et styremøte med aksjonsgruppen etter Dovre-markeringen i september, var det enstemmig enighet i gruppen om at de ønsket at Gå for å LEVE aksjonen skulle bli en del av LEVE.

– Hadde det ikke vært for LEVE, hadde ikke vi fire møttes og delt våre sorgerfaringer, hvor vi fant naturen som felles ankerpunkt for vårt eget sorgarbeid, sier Janne.

Leder i landsstyret, Einar Jakobsen. Foto: Ellen Anker Storset

Leder i landsstyret, Einar Jakobsen, sier:
–  Janne og aksjonsgruppen har gjort en kjempeinnsats med Gå for å LEVE. Aksjonen har synliggjort selvmordsutfordringene på en effektfull og flott måte. Landsstyret var derfor glad for at Gå for å LEVE ønsket å bli en del av LEVE. For egen del vil jeg tilføye at det er viktig at alle gode krefter i oppfølgingen av etterlatte og i det selvmordsforebyggende arbeidet blir mest mulig samordnet.

Ønsker DU å gå for å LEVE?

Det at aksjonen går inn i LEVEs drift, innebærer nye muligheter for medlemmer på fylkesnivå. Kanskje ønsker du å starte en lokal gågruppe der du bor? Kanskje dette kan bli et bra tilskudd til aktiviteter dere allerede har? Eller kanskje ønsker dere å være med på den store landsdekkende Gå for å LEVE-aksjonen som vil foregå i tilknytning Verdensdagen for selvmordsforebygging i september i år?

Ønsker dere mer informasjon om hvordan starte og drive en Gå for å LEVE-gruppe, ta kontakt med Janne Katrin Gundersen på e-post [email protected] eller på tlf. 976 62 068.

Man kan GÅ seg en tur i nærmiljøet. Man kan GÅ til byen. Man kan GÅ i skogen. Man kan GÅ i fjellet. Man kan GÅ på verandaen for å drikke kaffen ute. De som er syke og f.eks. innlagt på sykehus kan GÅ til kantina, de kan GÅ rundt senga si, eller de kan GÅ for å LEVE fra sykesenga, samtidig som de fokuserer på å bli friske for kunne LEVE livet.

Alle kan GÅ inn for å heie på LIVET. Vi ser fram til mange meningsfulle gåturer og viktige menneskemøter i LEVEs regi.