Verdensdagen for selvmordsforebygging – landet rundt

Roser i Fredrikstad I Fredrikstad ble verdensdagen markert med et vakkert rosetog som gikk fra sentrum til Håpsplassen ved Håpets katedral. 610 roser ble båret og lagt ned ved vannkanten, til minne om de 610 menneskene vi mistet til selvmord i 2022. Her gikk ambulansearbeidere, pårørende, ungdommer fra Glemmen videregående skole, kirkeansatte, helsearbeidere, mennesker fra…

Publisert: 11. september 2023

Design uten navn-4

Roser i Fredrikstad

Foto: Geir A. Carlsson

I Fredrikstad ble verdensdagen markert med et vakkert rosetog som gikk fra sentrum til Håpsplassen ved Håpets katedral. 610 roser ble båret og lagt ned ved vannkanten, til minne om de 610 menneskene vi mistet til selvmord i 2022. Her gikk ambulansearbeidere, pårørende, ungdommer fra Glemmen videregående skole, kirkeansatte, helsearbeidere, mennesker fra organisasjoner og mange andre sammen. Noen i stillhet, andre i samtale. Tariq fra Dialogforum Østfold og Hege fra Glemmen og Gamle Glemmen menighet holdt sterke og håpsbyggende appeller før rosene ble lagt ned. Domkirken var åpen i etterkant for de som ønsket det.

Samarbeid i Drammen

Under markeringen av verdensdagen i Drammen var det hele 27 frivillige organisasjoner og kommunale tjenester som var med på Bragernes Torg sammen med LEVE Buskerud. Målet med samarbeidet og markeringen var å vise at det er mange som er her og klare for å hjelpe. 

Dialog i Trondheim

I Trondheim ble Verdensdagen blant annet markert med stand på Torget og i dialog med innbyggere. Trondheim kommune er i gang med tiltaksplan for selvmordsforebygging hvor LEVE, Kirkens SOS og RVTS Midt er med. I arbeidet med tiltaksplanen er de opptatt lytte til hva berørte, overlevere og pårørende forteller om hvilken støtte og hjelp de trenger og ønsker. Derfor var det meningsfullt å gå i dialog med Trondheims innbyggere nettopp under Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Fellesskap og dugnad i Hammerfest

 

 

Markeringen av verdensdagen i Hammerfest ble til med bidrag fra mange i lokalmiljøet. Appeller ved ordfører og kommunelege, artister bidro med musikk, det var diktlesing. Vivat selvmordsforebygging var med, og Sanitetskvinnene bidro til bevertningen. Blomsterdekorasjoner var sponset av Interflora mens mat og drikke var sponset av Coop. Begge lokalavisene ga gratis annonsering i anledning markeringen.

Du er ikke alene i Vestfold

Dette er et livssynsåpent arrangement som setter fokus på det å miste, det å sørge og å finne veien i et liv som ble annerledes enn man hadde trodd. «Du er ikke alene» var åpent for etterlatte og berørte, og for alle som ville vise sin støtte. Lars Martin Myhre og Terje Johannesen bidro med musikalske og livsnære tekster og varme toner. Trude Tande mistet sin sønn Håkon i selvmord. Hun delte sin historie og fortalte om hvordan det er å leve med sorgen etter selvmordet. Avslutningsvis ble alle invitert til mingling, kaffe og vafler i kirken.

Nybrottsarbeid på Rena

For første gang ble det arrangert lysmarkering på Rena i anledning verdensdagen. Her var det apell ved kommunedirektøren og nydelig musikk ved Inger-Lise Bernhardsen og Nick Elliot. 52 lys ble tent for de som mistet livet sitt til selvmord i Innlandet i 2022. 

Studenter i Ålesund

LEVE Møre og Romsdal markerte i år verdensdagen sammen med NTNU Ålesund. Flotte og modige foredrag til studentene ble avsluttet med en fin paneldebatt. Ålesund kommune var tilstede med Rask psykisk helsehjelp ved Psykisk helseteam, mens Oddvar Vigenes og André Sødlund bidro med sterke historier og erfaringer. Psykolog Ida Hoff og helseykepleier Wenche Skarbø var også sterkt tilstede.  

Norge er nordmenn som har mistet…

At Verdensdagen for selvmordsforebygging angår oss alle, det ser vi av variasjonen av type markeringer, samt oppmøte og engasjement fra hele landet. Det ble vi også sterkt minnet på under forfatter Tiril Broch Aakre sin appell på Universitetsplassen 10. september. Bare hør:

«For noen år siden holdt kongen en tale som ble veldig berømt etter hvert. I den talen stilte kongen spørsmål om hva Norge er. Norge er, og han ramset opp – dype fjorder og høye fjell. Men så kom han til det viktigste – menneskene – som bor her i landet. Norge er nordmenn».

Tiril fortsetter:

Forsideoto: Geir A. Carlsson / Kristine Marie Lund