Bryt tausheten!

Vi må gjøre mer enn å hjelpe tidligere og bedre. Mange av dem som strever med selvmordstanker, ber ikke om hjelp. Mange av dem som strever når de har mistet noen i selvmord, ber ikke om hjelp. De strever alene fordi de tror de er alene om å streve. Men det er de jo ikke.

Publisert: 29. februar 2024

Illustrasjon hvor en kvinne sitter nederst på et stjerneskudd. Illustrerer vekst og håp. Vi har ingen flere å miste i selvmord.

Det går fint, sier du.
Selv om det ikke går fint.

Det er ingenting, sier du.
Selv om det er mange ting.

Vi har gitt oss selv taushetsplikt når det handler om å streve med å leve. Vi må gjøre mye mer på mange områder for å hindre at mennesker tar sitt eget liv.

Vi må fange opp dem som sliter enda tidligere. Vi må fange opp dem som har mistet noen enda bedre. Vi må sørge for hjelp som hjelper.

Det handler egentlig ikke om å hindre mennesker i å ta sitt eget liv. Det handler om å hjelpe dem til å leve.

Men vi må gjøre mer enn å hjelpe tidligere og bedre. Mange av dem som strever med selvmordstanker, ber ikke om hjelp. Mange av dem som strever når de har mistet noen i selvmord, ber ikke om hjelp.

De bestiller ikke time hos fastlegen eller psykologen. De banker ikke på døra hos helsesykepleieren. De forteller ikke familie eller venner om mørket som ligger tungt og taust over livet.

De strever alene fordi de tror de er alene om å streve. Men det er de jo ikke.

Vi kan alle streve med å leve. Så det er på tide å bryte taushetsplikten vi har gitt oss selv. Både når vi strever og når vi lurer på om noen andre strever.

La oss snakke om ensomheten midt i folksomheten. La oss snakke om utenforskapet midt i fellesskapet. La oss snakke om mislykketheten midt i vellykketheten.

Du kan slutte å si at det går fint, når det ikke går fint. Du kan stoppe å si at det er ingenting, når det er mange ting.

Du trenger ikke streve alene. For du er ikke alene om å streve.

Bryt tausheten!

Etterord til LEVEs bok, Nye perspektiver på selvmord, av  Bent Høie , helse- og omsorgsminister i regjeringen Solberg, anno 2020.