Hva kan jeg si til en som har selvmordstanker?

Samtaler er viktige og kan redde liv. Å snakke om selvmord vil ikke gjøre situasjonen verre for den som sliter. Her er noen tips for å snakke med en person med selvmordstanker:

Spør. Finn riktig tidspunkt

Timing er viktig når man tar opp et sensitivt emne. Husk at noen som tenker på selvmord, vil ofte føle det som en stor lettelse å få fortelle om noe så vondt og personlig.

Du kan starte en samtale ved å si noe som:

“Jeg er bekymret for deg.
Du fortalte meg her om dagen at du ikke vil være i live lenger.
Føler du det fortsatt slik?

Lytt oppmerksomt til det som blir sagt. Hvis personen bekrefter at de tenker på selvmord så kan du forbli rolig. Vis at du tar dem på alvor og virkelig bryr deg. Du kan si:

“Jeg forstår. Dette er alvorlig, og vi trenger hjelp.
Er det greit at vi leter etter hjelp sammen?”

Let etter hjelp sammen

Fastlegen er et godt sted å begynne, de har øyeblikkelig hjelp funksjon på dagtid. Utenfor arbeidstiden kan dere ringe lokal legevakt på telefon 11 61 17.

Det kan hende personen sier at de ikke ønsker hjelp, eller at de ikke tror det finnes nyttig hjelp. Det kan virke vanskelig for dem i begynnelsen, men det er viktig at de i tillegg til deg får snakke med en lege, rådgiver eller psykolog, eller kontakte en hjelpetjeneste.

Det er viktig at du ikke er den eneste som vet at denne personen har selvmordstanker. Her er det snakk om liv eller død. Så hvis personen nekter å få mer hjelp, er det likevel viktig at du snakker om dette med noen du stoler på. Du kan alltid snakke med fastlegen for tips, både til å ta vare på deg selv og den som tenker på selvmord.

Vær tilgjengelig for dem. Forsikre personen om at du ønsker å støtte dem mens de leter etter hjelp. Å vise at du bryr deg vil hjelpe dem til å føle seg mindre alene.

Mange sier at selvmord er en permanent løsning på et midlertidig problem. Derfor kan det være lurt å be personen om å utsette avgjørelsen. Minn dem på at selvmordstanker bare er tanker og ikke trenger å bli handlinger. Over tid, og med hjelp, kan de oppleve at selvmordstankene deres forsvinner helt.