Sikkerhetsplan for deg som får selvmordstanker igjen og igjen

Det er mange forskjellige grunner til at selvmordstanker oppstår, og de fleste trenger hjelp over tid for å få det bedre. Hvis selvmordstankene er på avstand akkurat nå kan det være en god idé å lage en sikkerhetsplan som du kan bruke om de skulle begynne å bli sterkere.

Der kan du selv skrive opp:

  • Dine faresignaler (hvordan vet du at du begynner å få selvmordstanker igjen? Hva «trigger» deg?)
  • Dine strategier og løsninger: Hva pleier å hjelpe deg når du begynner å utvikle selvmordstanker
  • Ditt nettverk: Hvem kan du ringe til dersom livet skulle bli ekstra vanskelig.
  • Du kan laste ned din egen sikkerhetsplan her, eller du kan bruke appen Stay Alive.

Du kan se en fin film hvor to fyller ut en slik plan sammen. Den har også forslag til ting du kan skrive inn.

Føler du deg alene med selvmordstankene:

Du føler deg kanskje alene, men faktisk anslås det at 1 av 4 mennesker opplever selvmordstanker på et eller annet tidspunkt i livet. Det er det få som vet, fordi vi snakker så sjeldent om det.

Mange synes det er fint å høre om andre som har vært i lignende situasjoner, og dermed få inspirasjon til at ting kan bli bedre igjen. Heldigvis finnes det mennesker som deler sine historier. Her er noen:

LEVE har laget noen fine filmer om det å overleve selvmordstanker xxx finne ny lenke

Selvmordspodden har flere episoder der mennesker forteller om hvordan de fant veien ut av mørket. Episode 15 kan være ekstra hjelpsom, den finner du her.

Er alt håpløst?

De fleste opplever vanskelige perioder i livet. Men vi mennesker tåler ikke alt, og mange problemer på én gang kan bli for mye.

Noen ganger kan livet kjennes så vanskelig eller tomt at vi ikke lenger ser noen mulighet til å fortsette. I slike stunder kan du få tanker om å ta ditt eget liv. Likevel er det veldig få som ikke ønsker å leve. Det de fleste ønsker, er en forandring i livet sitt akkurat nå. Selv om du i perioder kan oppleve smerte og håpløshet, vet vi av erfaring at det vil endre seg. Det er viktig at du også vet det.