«Når barnet ditt ikkje vil leve lenger»

Bokomtale av Terese Grøm Knut Røneids nest eldste sønn tok sitt eget liv sommeren 2015. Han het Kristoffer og ble bare 18 år og snaue åtte måneder. Fra første setning i første kapittel «DAGEN» setter Røneid tonen. Enkelt og nøkternt, og dermed særdeles virkningsfullt. Dagen det skjedde, morgenrutiner, sjekk av nyhetsnettsider, en kikk innom sønnens…

Publisert: 20. mars 2019

Bokomtale av Terese Grøm

Knut Røneid Foto: Aleksander Åsnes, NRK

Knut Røneids nest eldste sønn tok sitt eget liv sommeren 2015. Han het Kristoffer og ble bare 18 år og snaue åtte måneder. Fra første setning i første kapittel «DAGEN» setter Røneid tonen. Enkelt og nøkternt, og dermed særdeles virkningsfullt. Dagen det skjedde, morgenrutiner, sjekk av nyhetsnettsider, en kikk innom sønnens soverom. Sengen er tom. Han ringer, leter, og går til slutt ned i kjellerleiligheten. Lettelsen er stor, skoene til sønnen står i vindfanget. Lettelse som går over til sjokk da han finner Kristoffer død på badet.

Igjennom hele boken holder Røneid deg fast i sin ærlighet og direkthet. Han gir et usminket innblikk i egen og familiens dype sorg og smertefulle tid etter selvmordet. Han er ikke ute etter å legge skyld på noen, men han vil også si oss noe, som samfunn. Spesielt kritisk er Røneid til narkotikapolitikken i Norge, og straffereaksjoner overfor unge mennesker. Kristoffer tok livet sitt kort tid etter at han ble fratatt førerkortet på grunn av hasjrøyking.

Til NRK 14. november 2018 uttaler Røneid: «Det var så hardt for han, at han ikkje kunne leve med det. Det var forferdeleg stigmatiserande, og det er det dette handlar om. Det er stigmatisering av dei som er utsett frå før og som kanskje ikkje har det så lett.» I samme artikkel sier Røneid at inndragelse av førerkort er for streng straff for hasjbruk. Det holder med et forelegg. – Å inndra førarkortet i tillegg er ein dobbeltstraff. Hadde han køyrt i rusa tilstand så hadde det vore rett og rimeleg, men det gjorde han aldri, sier Røneid til NRK.

Boken anbefales virkelig. Om du ønsker å bestille den, kan du kontakte Knut Røneid direkte på: [email protected].

Hele intervjuet med Røneid kan du lese på NRK: www.nrk.no/sognogfjordane.