Andreas hadde alvorlige selvmordstanker – så inngikk en avtale med seg selv og sin partner

Andreas har hatt det tungt i mange år og ofte hadde alvorlige selvmordstanker. Men så inngikk han en avtale om ikke å prøve mer. Kan et slikt løfte redde liv? Mange som har hatt en vond oppvekst, eller har tilbakevendende depresjoner, psykiske utfordringer, eller rett og slett har opplevd noe vanskelig, kan få selvmordstanker. Å…

Publisert: 28. juni 2020

AndreasStatue001

Andreas har hatt det tungt i mange år og ofte hadde alvorlige selvmordstanker. Men så inngikk han en avtale om ikke å prøve mer. Kan et slikt løfte redde liv?

Mange som har hatt en vond oppvekst, eller har tilbakevendende depresjoner, psykiske utfordringer, eller rett og slett har opplevd noe vanskelig, kan få selvmordstanker. Å miste jobben, bli utsatt for mobbing, få økonomiske problemer, bli forlatt – det kan skje hvem som helst og i noen tilfeller føre til depresjon. Det er ikke uvanlig å ønske seg vekk fra et liv som føles for tungt, for å slippe smerten. Noen får tanker som streifer forbi – tenk om jeg ikke var mer? Andre sitter fast i et dypt mørke og begynner å planlegge hvordan de skal klare å ta sitt eget liv.  

Uansett så vil det hjelpe de fleste å dele slike tanker med andre. Noen skjuler det fordi de føler skam over å ha selvmordstanker. Men de fleste ønsker i bunn og grunn at noen hadde spurt dem rett ut; Tenker du på å ta ditt eget liv?

Dersom du kjenner noen som ikke har det bra;  vis at du ser, lytter og bryr deg! Det er ikke farlig å spørre om noen har selvmordstanker – du vil ikke trigge noe, eller lokke frem tanker som den andre ikke allerede har tenkt. Tvert i mot – for noen vil det være en lettelse å kunne dele  “hemmeligheten”. Du kan lese råd her om hva man kan gjøre og si når man mistenker at noen har selvmordstanker.

Andreas var inn og ut på psykiatrisk avdeling mange ganger. Så fant han ut at han måtte gjøre noe med livet sitt hvis han skulle klare å leve. Med støtte fra venner bestemte han seg for å søke etter et sterkt nettverk rundt seg og en livspartner som kunne akseptere ham som han er. Han var åpen om sine utfordringer. Til slutt inngikk han en avtale – både med seg selv og sin partner – om å ikke prøve å ta livet sitt flere ganger. Selv om selvmordstanker fortsatt kan dukke opp i hodet hans i ny og ne, når livet ikke føles så lett, så er det viktig for ham å holde dette løftet. 

For mange vil et slikt løfte fungere som en brems når livet butter for mye. Man har snakket om det, tatt et oppgjør, bestemt seg for å finne strategier for å klare å leve, begynt å snu tankemønstret. Løftet ligger der som en stabiliserende kraft. Det innebærer at man har tatt et valg, og det kan være lettere å stå ved.

For Andreas fungerer det, og vi vet om mange andre som har gjort noe lignende. Andreas er veldig glad for at han valgte livet.

Hvor kan man få hjelp?
Fastlegen vet hvilke tilbud som finnes der du bor. Hvis det er krise, eller akutt fare for selvmord, så ring 113 eller gå til legevakta. Man kan gjøre det selv, eller en venn eller et familiemedlem kan gjøre det for deg.

Det er viktig å huske på at ingen har ansvaret for et annet menneskes liv, men man kan være der og vise at man støtter og bryr seg. Det kan være det som åpner døren for å be om hjelp.

Husk på ingen har ansvar for et annet menneskes liv, men man kan vise at man ser, lytter og bryr seg.

Dette er en av flere filmer i det selvmordsforebyggende prosjektet «Jeg valgte livet» som er støttet av Stiftelsen Dam.