Ka é det du sier? – Dagskonferanse om holdninger til selvmord –

Våre holdninger styrer hva vi ser og overser, og hvordan vi møter andre mennesker. Holdninger til selvmord og etterlatte varierer mellom kulturer, generasjoner og individer. Holdning kan gi mulighet for vekst, men også stengsler for åpenhet og ærlighet. Vår holdning til andre menneskers utfordringer kan redde liv. LEVE Hordaland og RVTS Vest er arrangører for denne dagskonferansen 22. mai, som er tilgjengelig både fysisk i Bergen, og digitalt.

Publisert: 02. april 2024

Person som står og ser mot havet, alene med ryggen til. Tittelen er Ka e det du sier?

Se fullt program her.

Forelesere

Anders Lie Brenna

mistet sin 19 år gamle sønn til selvmord i august 2020. Han var med i presseutvalget som utarbeidet nye presseregler for omtale av selvmord i Vær Varsom-plakatens punkt 4.9. Til daglig er han redaktør i nettavisen EnergiWatch.no, og landsstyremedlem i LEVE.

Thor Brekkeflat

er sokneprest i Slettebakken kirke. Han er kanskje mest kjent som gateprest gjennom mange år i Kirkens bymisjon, og har lang og bred erfaring i å møte mennesker i ulike livssituasjoner. Har også vært bystyrepolitiker gjennom 24 år, og har vært en ofte brukt foredragsholder med tanke på menneskelige verdier og hvordan vi forholder oss til hverandre.

Nina Danielsen

er sivilingeniør, trebarnsmor og bor i Oslo. I 2016 tok den yngste sønnen hennes livet sitt. Som mange andre etterlatte forsøkte Nina i lang tid å finne ut av hva som ligger bak selvmordstanker, og hva de som står rundt kan gjøre for å hjelpe dem. I dag er Nina kursleder for VIVAT Selvmordsforebygging og leder det selvmordsforebyggende arbeid i LEVE. Gjennom sitt arbeid kommer Nina i kontakt med mange andre etterlatte som oppdager hvordan forskjellige holdninger i samfunnet påvirker vår evne til å forebygge selvmord og bistå etterlatte.

Petter Eide

er styreleder i LEVE Selvmordsforebygging og sorgstøtte. Petter har mange års erfaring som toppleder for store norske organisasjoner som Norsk Folkehjelp og Amnesty, han har også vært stortingspolitiker for SV i fire år.

Chiku Ali

er spesialkonsulent ved RVTS Vest, hvor hun har særlig fokus på kompetanseheving for hjelpeapparatet når det gjelder delen av befolkningen som ikke er etnisk norske. Chiku er utdannet VIVAT-instruktør, og er ellers opptatt av kultursensitivitet i møte med selvmord hos mennesker med etnisk minoritetsbakgrunn.

Firas Abdeen

er 42 år gammel og skeiv/homofil. Han skal fortelle om reisen og kampen han har hatt som homofil i et land der dette ikke er akseptabelt. Firas er opprinnelig fra Syria, men flyktet til Libanon i 2013. I 2014 kom han til Norge. Han sier: «Min historie starter her. Det var her jeg kunne være meg selv. Jeg fikk lov om å være den jeg er uten å skamme meg, men være stolt av den jeg er og å elske den jeg vil. Jeg har fått mange venner og trives veldig godt her. Hver dag utvikler jeg meg og setter pris på mulighetene som Norge har gitt meg». Firas jobber ved Haukeland universitetssjukehus.

Kjetil Siem

var far til fire. Men i januar for to år siden tok den 29 år gamle Marin – på sin egen bursdag – livet sitt etter mange år med psykiske lidelser og bipolar diagnose. Tross et rikt liv som velfungerende og flink sykepleier samt et stort og rikt nettverk og vennekrets, var og ble det for mørkt til slutt. Hvordan er det for en far å få beskjed om at “dette kommer ikke til å gå pappa” og siden se søsken miste en søster og leve videre med et savn og tomrom ingen utenfor kan forstå.

Tor Jacob Moe

er spesialist i psykiatri fra 1973 og har ansvar for pasienter som ble innlagt etter selvmordsforsøk på Haukeland Universitetssykehus fra 1973-1987. 1987 -1997 ved Radiumhospitalet – ansvar for psykiske reaksjoner hos kreftpasienter og deres pårørende. Undervisning om selvmord og forebygging for helsepersonell og pårørende fra 1970-tallet.

Ingvild H. Kjørrefjord

er nestleder i landstyret til LEVE og konferansierer for dagen. Hun mistet sin lillebror i 2013 og har siden den gang jobbet aktivt for selvmordsforebygging. Ingvild har lang fartstid innen strategi og innovasjon fra store og små selskaper. I dag er hun innovasjonsdirektør i StormGeo.

Nora Wiium

er professor ved Institutt for samfunnspsykologi og vil lede en panelsamtale.

Her finner du påmelding og mer informasjon om konferansen: https://rvtsvest.no/ka-e-det-du-sier/
eller her.