LEVE gir stemme til etterlatte i lokalavisenes viktige arbeid

Over 100 journalister fra norske lokalaviser har fått opplæring i hvordan de kan dekke selvmord på en ansvarlig og håpefull måte. LEVE har bidratt med etterlattes perspektiver for å styrke journalistikken.

Publisert: 05. desember 2024

random

Over 100 journalister fra mer enn 70 lokalaviser har nylig deltatt i opplæring om hvordan dekke selvmord som samfunnsproblem. Initiativet, ledet av Samarbeidsdesken i samarbeid  Landslaget for Lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK har hatt et tydelig mål – å bidra til økt forståelse, forebygging og åpenhet gjennom journalistikk som både informerer og skaper rom for håp.

Etterlattes stemmer står sentralt

LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord – har vært en uvurderlig samarbeidspartner. Anders Lie Brenna, redaktør i EnergiWatch og styremedlem i LEVEs landsstyre, ga etiske råd som journalist og som etterlatt. Nina Danielsen, som leder LEVEs arbeid med selvmordsforebygging, har delt sterke og personlige historier fra etterlatte, og hjulpet journalistene til å forstå hvordan omtale av selvmord påvirker dem som står igjen.

– Mange etterlatte ønsker å dele sine historier, ikke bare for å hedre minnet til sine kjære, men også for å skape en forskjell i samfunnet, sier Danielsen. – Å bli møtt med respekt og empati fra journalister er avgjørende i slike situasjoner.

– Ressursen er ment som data til lokale journaliser som skal skrive om manglende/variable ivaretakelse av etterlatte på en god måte. Over 100 journaliser er kurset – dette har stor verdi for kvaliteten på journalistikken rundt selvmord og etterlatte, sier generalsekretær i LEVE, Knut Harald Ulland.  – En stor utfordring er at vi trenger større forutsigbarhet rundt hvordan alle etterlatte i Norge blir møtt av kommunenes kriseteam. Her bør kommunene i større grad bruke de regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) som er en ressurs i tillegg til å etablere et samarbeid med de lokale fylkeslagene i LEVE, oppfordrer Ulland.

Journalistikken som kan endre liv

For Maiken Gjærevold Woldseth, redaktør i lokalavisen Selbyggen, har prosjektet vært en øyeåpner.

– Det var spesielt givende å lære om konstruktiv journalistikk, sier Woldseth. – Det handler om å ikke bare vise utfordringene, men også løsningene. Dette perspektivet har vi allerede begynt å bruke i våre egne saker.

– Det gir oss mulighet til å levere stoff med grundigere research enn vi ville klart på egen hånd. I tillegg skal vi ikke kimse av verdien av å ha idémyldring og dele erfaringer med så mange andre. I små redaksjoner føler vi oss ofte alene når vi jobber med vanskelige saker, men den følelsen har vi ikke når vi ser andre som jobber med det samme og er på akkurat det samme stadiet som oss. Det tilfører små redaksjoner ekstremt stor verdi, sier hun.

En artikkel publisert i NRK i november og der LEVE har bidratt med de etterlattes stemmer, viste at etterlatte ved selvmord har tre ganger høyere risiko for å ta sitt eget liv, sammenlignet med resten av befolkningen.   Les hele artikkelen her. 

Veien videre

Samarbeidsdesken har store planer for fremtiden. Blant annet skal de utvikle nye ressurser og teknologiske verktøy som gjør det enda enklere for lokalavisene å fortsette arbeidet med viktige samfunnstemaer. Knut Harald Ulland håper dette vil føre til økt oppmerksomhet rundt det faktum at etterlatte ved selvmord fortjener å bli møtt på den samme gode måten av kriseteamene uavhengig av geografi og at en bedre generell kompetanse hos journalister fører til bedre kvalitet på fremtidige nyhetssaker om selvmord og etterlatte.

– Sammen kan vi bryte ned stigmaene og bidra til et samfunn der ingen føler seg alene i møtet med selvmord, avslutter Danielsen.