Hvem kan hjelpe?

LEVE har ingen direkte hjelpetjeneste eller krisetelefon, men det finnes mange som kan og vil hjelpe. Mange selvmordsnære som har fått hjelp og støtte lever i dag gode liv!

Tenk etter: Er det noen du har tillit til?

Det kan være en venn, en i familien, en lege eller prest. Hvis du er ung, kjenner du kanskje en hjelpsom helsesykepleier eller lærer?

Fastlegen har oversikt over lokale hjelpetilbud, og kan henvise hvis det er nødvendig. Hvis du ikke har fastlege eller vil bytte så kan du gjøre det her, eller ringe på 23 32 70 00.

Mange finner også god hjelp til selvhjelp gjennom støtteorganisasjoner for forskjellige utfordringer. Du finner en liste over slike organisasjoner her.

Du kan også hjelpe deg selv ved å gjøre noe som du vet kjennes godt. – Gå en tur, ta en dusj, spis noe, ring en venn, sov, lytt til oppløftende musikk, se en favorittfilm igjen, gjør noe som har hjulpet før selv om du ikke tror det hjelper nå. Det er bare du som vet hva som lader dine batterier. Bruk det bevisst, det kan virkelig hjelpe deg!

Hva skal jeg si?

Til den som du vil snakke om selvmordstankene dine med kan du for eksempel si:

“Du, jeg har det veldig vanskelig for tiden. Så vanskelig, at jeg får tanker om å ta mitt eget. liv. Jeg trenger hjelp”.

Å snakke om følelser og redsel kan være veldig vanskelig. Hvis du er usikker så kan du ringe Kirkens SOS eller Mental Helses hjelpetelefon for å få hjelp til å velge ord som passer deg.

Å snakke om det vanskelige kan være som å skru på et lys i et mørkt rom. Det som vi trodde lå i mørket blir mindre eller forsvinner helt.

Forsøk å være åpen og ærlig om hvordan du har det. Da er det enklere for den andre å forstå deg og hjelpe deg. Husk at det ikke er farlig å snakke om selvmordstanker. Det å snakke om tankene dine kan hjelpe deg med å finne løsninger og få trøst og støtte.

Ikke vær redd for å bry andre med problemene dine. De fleste mennesker blir glade for å kunne være til hjelp.