Fullt hus på livsmestringskurs

– Vi ønsket å tilby selvmordsetterlatte et kurs i å finne glede i hverdagen, selv om omstendighetene er vanskelige, forteller kursarrangør Veronica Poer fra LEVE Vestfold.Hun savnet mer faglig kunnskap om hva som skjer både fysisk og psykisk når man opplever å miste noen i selvmord. Derfor tok hun initiativ til kurset som gir etterlatte…

Publisert: 03. februar 2019

IMG_4777_Sonja Falch_Fremhevet bilde

– Vi ønsket å tilby selvmordsetterlatte et kurs i å finne glede i hverdagen, selv om omstendighetene er vanskelige, forteller kursarrangør Veronica Poer fra LEVE Vestfold.Hun savnet mer faglig kunnskap om hva som skjer både fysisk og psykisk når man opplever å miste noen i selvmord. Derfor tok hun initiativ til kurset som gir etterlatte flere verktøy og kunnskap til å håndtere sorgen og den nye hverdagen som følger.

Normale reaksjoner og tanker
Kursdeltakerne fikk gå i dybden i temaer som sorgbearbeiding, reaksjoner fra familie, venner og kollegaer. Seminarets hensikt var å gi selvmordsetterlatte kunnskap om normale tankemessige, kroppslige og følelsesmessige reaksjoner ved sorg eller tapsopplevelser.

– Etter en krise går man ofte igjennom ulike faser av reaksjoner og følelser, men disse er unike for det enkelte mennesket. Det finnes ingen fasit om hva som er rett og galt, sier Poer, Hun understreker at sorg ikke er en mal som kan følges igjennom et tolv-steg-program, hvor man kommer hel ut på den andre siden.

Tapet er noe vi må lære å leve med, ikke noe vi skal komme over. Seminarets fokus var å gjøre denne prosessen mer handterbar og samtidig vise deltakerne at glede er en del av livet, selv om omstendighetene er vanskelige, sier kursarrangøren.

Kurs tilpasset selvmordsetterlatte
Kurset er utviklet av Anne-Britt Markman og Roar Dons, og er tilpasset spesifikt for selvmordsetterlatte.

– Det vi fokuserer på har en tendens til å bli større, men hva vi fokuserer på er noe vi selv velger, forteller Roar Dons. På seminaret trente deltakerne på å observere tankestrømmen, og i større grad velge «helikopterperspektivet». Dette innebærer å “splitte seg” fra følelsen, ved å gå fra å være følelsen, til å føle og observere den.

Poer presiserer at dette ikke betyr at sorgfølelser og reaksjoner kan styres bare man vil nok.
– Det handler mer om å finne en måte å takle sterke følelser som varer over lang tid, som det som oftest gjør etter et selvmord.

Etter svært gode tilbakemeldinger fra de 21 deltakerne ønsker kursholdere, Marksman og Dons å tilby kurset for flere fylker. Hvis noen ønsker mer informasjon om kurset, kontakt Veronica Poer på: [email protected]. Poer arbeider som kommunikasjonskonsulent i LEVEs sekretariat.

Bilde kredittering: Forside: Sonja Falch, Headerbilde: Anna Nes, De tre på siden: Sonja Falch, I grillhytta: Veronica Poer

Anne-Britt Markman er utdannet cand.mag. fra Universitetet i Oslo. Hun har i hele arbeidslivet jobbet med mennesker som skal videre i en prosess, enten de er ledere, arbeidssøkere, egne medarbeidere, ungdom eller foreldre som har mistet barn. Markman har i flere år holdt seminarer for foreldre som har mistet barn i Kreftforeningen, utviklet på bakgrunn av å ha mistet sin egen datter og kunnskap om feltet. Det er særlig erfaringene fra disse årene som gjør Markman opptatt av å dele gode perspektiver om veien videre i livet etter vonde hendelser. Roar Dons har embetseksamen i psykologi fra universitetet i Bergen. Han har hatt fokus på styrkebaserte tilnærminger i utviklingsarbeid, motivasjon, stressmestring, teambygging og lederutvikling. På samme måte som vår kropp trenger belastning i form av trening, trenger vår «livsgledemuskel» også trening. Tanker fører ofte til følelser og tanker har en tendens til å komme og gå uten vår kontroll. Ved å trene på å velge hvordan vi kan forholde oss til omstendighetene i våre liv, vil vi få mere kontroll på hvilke følelser som får prege vårt liv.

Har du kommentarer til denne siden er det hyggelig om du forteller det på [email protected].