Vinnere av Olafprisen 2024: “Vi kan ikke la oss skremme av et utfordrende felt”

Nordland fylkeskommune fikk i dag Olafprisen for sitt selvmordsforebyggende arbeid på system- og individnivå, spesielt gjennom YAM-programmet. Deres arbeid har potensial til å inspirere flere til å bruke forskningsbaserte tiltak for å redusere selvmord blant ungdom. Vi håper at flere fylkeskommuner lar seg inspirere av Norland fylkeskommunes arbeid.

Publisert: 10. september 2024

Vinnere av Olafprisen 2024, Nordland fylkeskommune, sammen med jurymedlem Andrea Tviet Stenseth

Politisk enighet

I 2014 vedtok Nordland fylkeskommune en nullvisjon for selvmord, som har lagt grunnlaget for et systematisk forebyggende arbeid. Det er gjennomført kurs for ansatte og politikere i selvmordsforebygging, og fylkesråden Arne Ivar Mikalsen fremhever hvor viktig dette arbeidet er for ham.

– Vedtaket har gjort oss i stand til å arbeide systematisk over tid med å bygge kunnskap og kompetanse på området. Vi har gjort vedtak på at alle ansatte i fylkeskommunen skal kurses regelmessig i selvmordsforebyggende arbeid, et arbeid vi er godt i gang med. Bussjåfører, lærere og renholdsarbeidere har gjennomført kurs. Det samme har politikerne som sitter på fylkestinget, sier Olsen.

Gledelig nedgang

I 2023 var det en gledelig nedgang i antallet selvmord i Nordland, spesielt blant unge. Likevel tok 28 mennesker sitt eget liv, noe som viser at mye fortsatt må gjøres. Det er viktig å utruste flere med kunnskap om hvordan de kan hjelpe personer i krise.

Som Ronny Olsen, leder for forebyggingsarbeidet i fylket, sier i sin takketale: “Hvordan skal man strekke ut en hånd når man ikke vet hva den skal inneholde?”

Han forsetter:

– Men alt er ikke nødvendigvis så vanskelig, det er mulig å gjøre noe med en gang. Det vi har gjort på området er overhodet ikke rakettforskning eller hjernekirurgi – vi har rett og slett bare fulgt anbefalinger fra fagmiljøene At det er lurt å gi folk kunnskap om forebygging av selvmord kan ikke være vanskelig å forstå – og det er ikke så vanskelig å organisere heller.

Vi kan ikke la oss skremme av at dette er et utfordrende felt. Vi må ha mot til å ta tak i problemet og prøve å gjøre noe med det.

Vil ha en selvmordskommisjon

Handlingsplanen tilknyttet den nasjonale nullvisjonen mot selvmord beskriver gjennomføringen av en pilot for kartlegging av omstendigheter tilknyttet selvmord. Mikalsen mener at en granskningskommisjon vil kunne hjelpe med å få mer kunnskap om bakenforliggende omstendigheter tilknyttet selvmord. Han vil derfor at Nordland fylkeskommune skal være et pilotfylke for dette.

– Målet er selvsagt å avdekke feil eller mangler som kan bidra til å forhindre fremtidige selvmord. Vi vil kanskje aldri få vite om vi konkret har hindret noen i å ta sitt eget liv, men vi mener like fullt at vi må forsøke alt vi kan – hver dag.

Om Olafprisen

LEVE deler årlig ut Olafprisen til personer som utmerker seg i arbeid med å forebygge selvmord blant unge, enten gjennom forskning, kunnskapsdeling eller opplysningsarbeid. Prisen er oppkalt etter Olaf, en 19-åring som tok sitt eget liv i 2011, og ble etablert av foreldrene hans for å sette søkelys på selvmordsforebygging blant unge.

Rådgiver Ronny Olsen leder arbeidet med selvmordsforebygging i Nordland fylkeskommune. Han mottok Olafprisen sammen med fylkesråd Arne Ivar Mikalsen. Styreleder i LEVE, Petter Eide, delte ut prisen på vegne av fagjuryen.

Juryens begrunnelse

Fagutvalget har i år enstemmig vurdert et miljø til å være særs aktuelle. Vi innstiller Nordland fylkeskommunes miljø for forebygging av selvmord blant unge.

Nordland Fylkeskommune har over tid pekt seg ut ved sitt utrettelige engasjement for YAM og forebygging blant unge. Dette gjør de sammen med Mental helse, men Nordland har mange involverte og har klart å få midler til å teste ut YAM. De organiserer alt fra kursholdere til forsker/forebyggere, fylkesråd etc etc. De har klart å samle seg om dette viktige forebygggingstiltaket og det står det respekt av og det vil sannsynligvis føre til at også Norge kan få tatt i bruk et forskningsbelagt program som er vist å forebygge selvmordsforsøk blant unge.

Fagutvalget har bestått av Anita Johanna Tørmoen, PhD og førsteamanuensis ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging ved UiO, Anette Fjeldstad, PhD og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, Kari Rekdal fra LEVE, Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, og Andrea Tveit Stenseth, styreleder i Unge LEVE,

Nordland fylkeskommunes veileder på selvmordsforebygging.