Gratis webinar med RVTS-Øst

I 2025 lanserer RVTS Øst folkeopplysningskampanjen «Snakk om selvmordstanker – det kan redde liv» i samarbeid med Helsedirektoratet, 22. mai fra kl. 9-10.

Publisert: 11. april 2025

LEVE landsforeningen for etterlatte ved selvmord

 Folkeopplysningskampanjen går over flere år, og nå er turen kommet til region øst. I år har vi økt kurs- og kompetansetilbudet på fagfeltet, og vi tilbyr blant annet rabatterte VIVAT-kurs til kommuner i regionen.

Hva kan dere gjøre og hvordan gjøre det i din kommune? Vi inviterer til et gratis digitalt kick off for alle kommuner i region øst! Frivillige aktører, andre relevante organisasjoner eller sektorer er også velkommen.

For å lykkes med å få ned selvmordstallene i Norge, trenger vi alle å gjøre en innsats. Målet med folkeopplysningskampanjen er å senke terskelen for å søke hjelp og redusere frykten for å spørre om selvmordstanker.

Hvorfor kommunen? 

Hvert selvmord har store ringvirkninger. Mange blir berørt, inkludert familier, venner, kollegaer, hjelpetjenester og lokalsamfunn. Alle utsatte bor i en kommune, og alle kommuner har plikter å følge opp innen både psykisk helse, men også selvmordsforebyggende tiltak.

"Kommunen skal forebygge, avdekke, avverge, behandle og følge opp selvskading og selvmordsforsøk. Dette inngår som en del av kommunens sørge-for-ansvar for egne innbyggere, se helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1, jf. § 3-2 (lovdata.no)."

 

Fra Helsedirektoratets veiledende materiell for kommunene om forebygging av Selvskading og selvmord

Forebygging av selvmord er komplekst, og må skje på alle nivåer. For at kommunen skal klare å oppfylle pliktene sine, må flere tørre å spørre om selvmordstanker. Det gjelder alle, ikke bare de som jobber innen helse. I dette webinaret får du konkret kunnskap, informasjon og tips om hvordan du kan bidra til å gjennomføre kampanjen i kommunen din.

 

På programmet 

  • Hvorfor når vi ikke mennene? Møt Knut Oftung, sosiolog og medlem av Mannsutvalget.
  • Mann om bord. Møt Kristin Nordaune og Erik Lånke Solbu fra prosjektet som er skreddersydd for å nå menn som sliter i overgangen fra ung til voksen. Prosjektet er et samarbeid mellom NAV, Psykisk helse og Kirkens bymisjon i Trondheim kommune.
  • Hvordan spørre om selvmordstanker? I dette rollespillet møter du to ulike saksbehandlere der de snakker med Tore (skuespiller), som har stor gjeld og er i en livskrise. Gjennom rollespillet får du trygg kunnskap og konkrete råd til hvordan du kan gjennomføre en lignende samtale.
  • Du spurte om selvmordstanker, og fikk et bekreftende svar. Hva skal du gjøre, og hvor skal du henvende deg? Ulike fagpersoner svarer så du skal ha kunnskapen du trenger for å tørre å spørre om selvmordstanker.

Gratis webinar: 22. mai kl. 09 - 10