Høydepunkter fra landsmøtet i Langesund

LEVE Telemark stod som lokal arrangør for landsmøtet som var lagt til helgen 9.-12.juni med nydelig skjærgårdscruise og flotte kulturelle innslag. Deltakerne rapporterte om et ryddig landsmøte hvor det ble vedtatt at LEVEs landsmøte nå skal avholdes annethvert år, og ikke årlig, som tidligere. I tillegg er definisjonen på etterlatt fjernet, noe som gjør organisasjonen…

Publisert: 15. juni 2023

Design uten navn-4

LEVE Telemark stod som lokal arrangør for landsmøtet som var lagt til helgen 9.-12.juni med nydelig skjærgårdscruise og flotte kulturelle innslag.

Deltakerne rapporterte om et ryddig landsmøte hvor det ble vedtatt at LEVEs landsmøte nå skal avholdes annethvert år, og ikke årlig, som tidligere. I tillegg er definisjonen på etterlatt fjernet, noe som gjør organisasjonen mer åpen og inkluderende. Landsmøtets uttalelse om at kirken må ta et oppgjør med skam og stigma som kirken historisk har påført etterlatte har ført til møte med Preses for kirken, samt medieoppslag.

Her er det nye landsstyret f.v.: Heidi Dickinson, Andrea Tveit Stenseth, Petter Eide, Annie Norevik, Anders Lie Brenna, Trine Aaby, Linda Johansen (ikke tilstede: Ingvild Kjørrefjord og Chiku Ali)

Landsmøtet ble godt ivaretatt av dirigentene Anne Marie Ulvolden og Anne Marita Milde, begge fra LEVE Hordaland.

Ny styreleder og takk til den gamle

Petter Eide ble valgt av landsmøtet som ny styreleder i LEVE. Avtroppende styreleder, Einar Jakobsen, gav stafettpinnen videre og ønsket Petter varmt velkommen til LEVE.

Petter Eide har bred erfaring fra organisasjonsarbeid, som generalsekretær i henholdsvis Amnesty Norge, Care og Norsk Folkehjelp. I perioden 2017-2021 var han stortingsrepresentant for SV. I dag arbeider han som seniorkonsulent i Rud Pedersen Public Affairs. Han sier om sin nye rolle;

– Det er et stort alvor å si ja til et sånt verv. Selvmord er en stor samfunnsutfordring, hvor 5000-6000 mennesker i året blir berørt av dette. LEVE er ikke kun en interesseorganisasjon, men en samfunnspolitisk organisasjon – det er et stort samfunnsproblem man skal jobbe med.

Vi er glade for å ha nettopp deg på laget, Petter!

Einar Jakobsen ble takket av til stående applaus og generalsekretær Knut Harald Ulland sier på vegne av organisasjonen:

– Einar har gjort en formidabel innsats for LEVE. Som leder har han kombinert ydmykhet og tydelige ambisjoner på en god måte. Under Einar sitt lederskap har LEVE tatt flere grep som peker fremover: Storsatsing på LEVE selvmordsforebygging, integrering av Gå for å LEVE i hele organisasjonen, lansering av nasjonal podkast Kunsten å LEVE er bare noen eksempler. Einar er en lyttende og klok leder som det er motiverende å jobbe med. Han har heldigvis ikke gitt seg helt, nå har han blitt LEVE ambassadør!

Årets Ildsjel og Hederspris

Janne Gundersen ble tildelt Ildsjelprisen for sin ekstraordinære innsats for å starte Gå for å LEVE. Aksjonen ble etablert i 2022 som en landsomfattende aksjon med en rekke arrangement/gågrupper over hele landet. Gå for å LEVE er nå en sentral satsing i LEVE hvor vi bygger opp gågrupper fylke for fylke. Konseptet Gå for å LEVE setter søkelys på naturen som en ramme for den gode samtalen for god fysisk og psykisk helse, som igjen bidrar til å redusere selvmordsfaren.

Kitty Lise Vassdal ble tildelt Hedersprisen for hennes langsiktige arbeid med å etablere lokalforeninger på Helgeland. I perioden Kitty har vært engasjert har lokallaget blitt utvidet fra 1 til 18 kommuner.  I tillegg har hun gjennomført Kittys solidaritetsmarsj hvor hun markerte LEVE og livet med å vandre Nordland på tvers og ga stor oppmerksomhet om LEVE i media.

Både Janne og Kitty har et stort hjerte og engasjement for ivaretakelse av etterlatte og forebygging av selvmord. Deres åpenhet og arbeid er til stor støtte og hjelp for andre.

Dagskonferansen

Landsmøtehelgen ble avløst av LEVEs dagskonferanse. Temaet på dagskonferansen var Selvmord i et barne- og oppvekstperspektiv.

Forebygging av selvmord krever sammensatte løsninger og sektorovergripende tiltak. Vi lærte mer om hvordan vi styrker, støtter og forebygger barn og unge som er berørt av selvmord. Dagen ble gjennomført med inviterte fagpersoner og debatt, hvor deltakerne meldte om stort og viktig utbytte.